Suomessa yli 16 vuotiaista koki itsensä koko ajan tai suurimman osan ajasta yksinäiseksi vuonna 2022, joka tarkoittaa 29,7 %. Ulkopuolisuutta kokemus oli 15% yli 16 vuotiaista. Jossa etenkin iäkkäiden kokemus oli merkittävä. (Tilastokeskus). Yksinäisyys voi olla sosiaalista, sekä emotionaalista, joka aiheuttaa terveydelle kärsimystä. Haittavaikutukset ovat verrattavissa tupakointiin, liika lihavuuteen ja fyysiseen passiivisuuteen (WHO.). Hollannissa yksinäisyys aiheuttaa jopa 8,1 % terveydenhuollon kustannuksista (Sdp.). Isossa-Britanniassa yhden yksinäisen kustannus on 11 380€/ vuosi. (Ny Times).
Yksinäisyys koskettaa kaikkia ikäryhmiä ja tämä haaste on tullut vastaan työurallani eri työtehtävissä. Psykoterapeutin vastaanotolla tapaan viikoittain yksinäisiä, jotka kokevat, että ovat kokemuksensa kanssa yksin. Valitettavasti he eivät tiedä, että seuraava asiakas pohtii samanlaisia teemoja.
Syksyllä 2022 pohdin, mitä tälle haasteelle voisi tehdä. Lähdin kehittämään yksinäisyyteen uutta ratkaisu- ja voimavarakeskeistä konseptia. Tähän matkaan tarvitsin ideani lisäksi kannustajia ja innokkaita kehittäjiä. Kyseessä on matalan kynnyksen palvelu, joka ei ole terveydenhuollon toimintaa. Osallistujista ei tehdä muistiinpanoja, eikä potilasasiakirja merkintöjä.
Kohderyhmänä Minun Tarina® pilotissa oli yli 60-vuotiaat, jotka halusivat muutosta yksinäisyyden kokemukseensa. Kesällä 2023 kokoontui Kuopion keskustassa kaksi suljettua ryhmää, joissa oli maksimissaan 8 osallistujaa. Tapaamiset olivat viikoittain kahden tunnin ajan. Jokaisella kerralla oli oma teemansa, jota yhdessä käsittelimme. Yhteisen tekemisen lisäksi jokaisella oli henkilökohtainen Minun Tarina® yksinäisyys materiaali, jonka kautta he pystyivät kehittämään itseään. Materiaali oli verkkokurssi muodossa, mutta joidenkin kohdalla toimintakyky ei sallinut verkkokurssin käyttöä, joten materiaali oli paperiversiona.
Jokaisen tapaamisen päätteeksi kysyin heiltä anonyymisti palautetta asteikolla 1-5, sekä yksi avoin kysymys. Tämä auttoi minua välittömästi korjaamaan kehitystä kaipaavat kohdat.
LUE lisää https://ratkes.fi/lehti/ratkes-3-2024/yksinaisyyteen-minun-tarina-valmennus
Kirjoittaja: Marjo Hirvonen
Ratkaisukeskeinen psykoterapeutti, EMDR-terapeutti, sensomotorinen psykoterapia, kognitiivinen terapeutti, työyhteisösovittelija, Mielenpaja®, Minun Tarina®-valmennuksen kehittäjä
www.mielenpaja.fi
www.formaatio.com